نمک علاوه بر این که در طعم و مزه غذای شما تاثیر بسیاری دارد، یکی از
عوامل اساسی در سلامتی بدن به حساب میآید. سدیم موجود در نمک کمک به تنظیم
فشار و جریان خون و همچنین انتقال پیامهای عصبی در میان عضلات و اعصاب
بدن مینماید. کلرید موجود در این ماده نیز در هضم غذا بدن را یاری میکند.
وجود مقادیر کافی از این ماده در رژیم غذایی انسان بسیار ضروری است. اما
استفاده بیش از حد از نمک نیز برای سلامتی بسیار مضر است. بسیاری از افرادی
که از غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده و همچنین غذاهای رستورانی
استفاده میکنند بدون اینکه خودشان بدانند مقادیر زیادی از نمک را دریافت میکنند. رستورانها برای خوشمزهتر کردن غذا از نمک زیادی استفاده میکنند
که به همین علت است که بسیاری بیش از حد مجاز از نمک استفاده میکنند.
زمانی که بدن شما سدیم زیادی را دریافت میکند، بدن شما آب زیادی را در
خود نگه میدارد. نمک اضافی به معنی نگه داشتن آب بیشتری در بدن توسط کلیه
هاست. وجود این آب در بدن تاثیرات نامطلوبی مانند ادم (edema) یعنی ورم دستها و بازوها، مچ پا و ساق پا میشود. همچنین وجود مایعات در بدن به معنی
افزایش جریان خون در رگها و شریان هاست. به مرور زمان این رگها سفت شده و
نهایتا منجر به افزایش فشار خون و بیماری فشار خون در فرد میشود.
افرادی که سدیم زیادی در رژیم غذایی شان مصرف میکنند، احساس تشنگی زیادی
را نیز تجربه میکنند. به همین دلیل مجبور به نوشیدن آب زیادی هستند. این
میزان زیاد از مایعات میتواند ادم و فشار خون را تشدید کند. علاوه بر این
مساله مشکل دیگری که این افراد دارند تکرر دفع ادرار است. هر بار که فرد
ادرار دفع میکند میزان زیادی از کلسیم بدن او همراه با ادرار دفع میشود.
کلسیم ماده معدنی بسیار مهمی در استحکام استخوانها و دندانهای انسان است
که کمبود این ماده میتواند منجر به پوکی استخوان شود. از طرفی اگر فرد آب
ننوشد، بدن آب را از سلولهای دیگری تامین میکند که این امر منجر به کم
آبی و دهیدراته شدن بدن میشود.
مصرف نمک اثرات جانبی بسیار زیاد دیگری نیز دارد که البته علل آن هنوز
کشف نشده است. برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف نمک میتواند منجر به
زخم و عفونت معده و حتی تسریع سرطان معده نیز شود. علت این امر ممکن است به
دلیل مختل شدن پوشش داخلی معده باشد.
همچنین نمک میتواند اثرات منفی شناختی در انسان از جمله یادگیری و استدلال و … داشته باشد.
متاسفانه بسیاری از مردم زمانی که اثرات منفی نمک را با یکی از چندین
بیماری مربوط به مصرف بیش از حد نمک تجربه میکنند رو به کاهش مصرف آن میآورند. در صورتی که اگر از ابتدای کودکی والدین ذائقه کودک را به غذاهای کم
نمک عادت دهند، مشکلاتی نظیر فشارخون بالا را در بزرگسالی تجربه نخواهد
کرد. در حال حاضر در ایران مصرف سرانه نمک بیش از حد توصیه شده آن در روز
یعنی ۲۳۰۰ میلی گرم است.