غذاهای آماده، کالباس، پنیر و حتی نان حاوی مقدار قابل توجهی نمک هستند.
در آلمان مردان روزانه به طور متوسط حدود ۱۰ گرم و زنان حدود ۸٫۴ گرم نمک
مصرف میکنند. با این حساب مصرف نمک اکثریت جمعیت آلمان بیش از میزانی است
که انجمن
تغذیه این کشور توصیه میکند. این انجمن مصرف حداکثر ۶ گرم نمک در روز، یعنی به اندازه یک قاشق چای خوری را مجاز مید اند.
این در حالی است که میزان مجاز از نظر سازمان جهانی بهداشت از این مقدار هم کمتر است و مصرف بیش از ۵ گرم را موجب افزایش خطر
بیماریهای قلب و عروق و مر گ زودرس میداند.
این توصیهها اما در میان پژوهشگران مورد مناقشه است. یک تیم تحقیقاتی از
دانشگاه کلمیبا در نیویورک با بررسی مقالات علمی منتشر شده در مورد مصرف
نمک، در مورد اختلاف نظر پژوهشگران در این زمینه تحقیق کرده است.
تیم دانشگاه کلمبیا پس از بررسی ۲۶۹ مقاله
علمی در مورد نمک به این نتیجه رسیده است که ۵۴ درصد مقالات یاد شده فرضیه خطرناک بودن مصرف بالای نمک و احتمال افزایش ابتلا به
بیماریهای قلب و عروق و مرگ زودرس را تأیید کردند. در مقابل ۳۳ درصد مقالات این
فرضیه را رد کردند و ۱۳ درصد هم به نتیجه مشخصی نرسیده اند.
این بررسی روشن کرده است که پژوهشگران یا از یک فرضیه حمایت یا آن را رد میکنند. آنها در جمع بندی خود نیز به پژوهش هایی اتکا میکنند که نظر آنها
را تأیید میکنند.
***هر دسته به دنبال اثبات باور خود است
در میان ۲۶۹ مقاله بررسی شده ۱۰ مقاله به نقد و بررسی پژوهشهای مختلف
پرداخته اند. این دسته مقالات ارزش علمی بیشتری دارند. اما در این ۱۰ مقاله
هم پژوهشگران به نتایج کاملأ متفاوتی از یکدیگر رسیده اند.
دلیل آن هم این بوده که به پژوهش هایی متفاوت از یکدیگر اتکا کرده بودند.
در نهایت ۴ مقاله فرضیه خطرناک بودن مصرف بالای نمک را تأیید و ۳ مقاله آن
را رد کردند. ۳ مقاله هم به نتیجه روشنی نرسیدند.
تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا به این جمع بست رسید ه است که پژوهشگران در
زمینه مصرف نمک اساسا به دو دسته تقسیم میشوند. این دو دسته هیچ علاقه ای
به بحث و تبادل نظر مستقیم با یکدیگر ندارند و مقالات منتشر شده در مورد
مصرف نمک هم کمک چندانی به پایان مناقشه میان دو دسته نکرده است.
در نهایت هر دسته راه خود را میرود: یکی در مسیر تأیید مضر بودن مصرف بالای نمک و دیگری در مسیر رد این فرضیه.
تیم دانشگاه کلمبیا که نتیجه تحقیق خود را در مجله تخصصی ‘ژورنال بین
المللی اپیدمیولوژی’ منتشر کرده، معتقد است که پژوهشگران بر اساس باورهای
خود حرکت میکنند.
***خوشحالی کنسر نهای مواد غذایی از بحثهای بی فایده
کنسرن به اتحادیه تراستها گفته میشود که عمدتا در اروپا فعال هستند. این
واحدهای اقتصادی بزرگ در کشورهای سرمایه داری از قدرت زیادی برخوردارند و
عامل تسلط صنعتی٬ بازرگانی و نظامی بر کشورهای دیگر میباشند.
کنسرنهای مواد غذایی نیز نفوذ زیادی در زمینه مقوله نمک دارند. برای این
کنسرنها ، نمک ماده اولیه ارزان و با ارزش غذایی اندک است که مانند شکر و
چربی میتوان از آن برای تهیه محصولی با ویژگی هایی مطلوب برای خریدار
استفاده کرد.
تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا حتی معتقد است که کنسر نهای مواد غذایی به
بحثهای بی نتیجه در مورد مصرف نمک دامن میزنند و مانع پرداختن به مسائل
دیگر میشوند؛ مثلأ تحقیق در مورد بیماری هایی که به دلیل تغذیه نامناسب
پدید میآیند. کنسر نهای تولید تنباکو یا الکل هم چنین ترفندهایی به کار میگیرند.
تیم تحقیقاتی دانشگاه
کلمبیا در نهایت بر این باور است که ۲۶۹ مقاله ای که در مورد مصرف نمک
منتشر و توسط این تیم بررسی شده اند، برای جامعه ارزش روشن گری نداشتند.