عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، شب یلدا از یادگارهای کهن
ایران دانست و گفت: در آخرین روز پاییز و همراه با استقبال از زمستان با
توجه به این که بنا به سنتها تقاضا نسبت به تهیه برخی اقلام غذایی زیاد
است، افراد سودجو از این فرصت و استقبال مردم استفاده میکنند و آجیلهای کهنه، کرم خورده و یا حاوی قارچ را به طور جداگانه با ارزان کردن آنها و یا
با مخلوط کردن با آجیلهای تازه به فروش میرسانند.
دکتر
سید ضیاء الدین مظهری با تاکید بر این که از این جهت به مردم توصیه میشود
از خرید آجیلهای مانده خودداری کنند، توضیح داد: در پسته و مغزهای دیگر
پوسته خارجی وجود دارد که اگر سوراخی داشته باشد، احتمالا درونش تخم کرمها و انگل هایی وجود دارد که به داخل مغز نفوذ کرده اند.
وی
خاطرنشان کرد: از خرید آجیل هایی که برای جلب نظر خریداران با رنگهای غیر
مجاز تولید شده اند، بخصوص مغز بادام و فندق و آن هم برای جلب توجه مشتری،
باید اجتناب شود. کافیست این آجیلها در دست قرار گیرد و اگر رنگی به دست
داده شد، باید از خرید آن خودداری کرد.
به گفته
دکتر مظهری، برخی آجیلها به عنوان آجیلهای دو آتشه و آبلیموزده عرضه میشود که از خرید آنها نیز باید به شدت اجتناب کرد چون آبلیمو در فرایند
تولید آنها به کار نمیرود بلکه ترشی آنها مربوط به جوهر لیمو است.
عضو
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به این که فندقهای مانده
دچار قارچ زدگی درون مغز میشوند و در آنها آفلاتوکسین تولید میگردد، بیان
داشت: هنگام نصف کردن مغز فندق اگر کوچکترین تغییری در رنگ سفید مغز
ایجاد شده یا شیری و قهوه ای شده باشد، قابل مصرف نیست و بخصوص برای کودکان
بسیار زیان آور است. در حالی که خود فندق تازه یکی از منابع مهم پروتئین،
انرژی، اسیدهای چرب لازم، مواد معدنی بسیار ارزشمند مثل روی، منیزیم، کلسیم
و ... است.
دکتر مظهری به نکته دیگری در مورد
آجیلها اشاره کرد: کسانی که فشار خون بالا دارند یا چاق هستند، باید از
خوردن آجیلهای شور فراتر از میزان توصیه شده اجتناب کنند. آجیل سرشار از
انرژی است. به طور متوسط در هر 100 گرم آجیل مخلوط 340 کیلوکالری دارد و
برای افراد مبتلا به اضافه وزن مصرف بیش از حد آن توصیه نمیشود.
دکتر
مظهری همچنین در رابطه با مصرف بادامهای تلخ در کودکان هشدار داده و گفت:
مصرف بادام هایی که مزه تلخ دارند به خصوص در کودکان بسیار خطرناک خواهد
بود، چرا که اسیدسیانیدریک موجود در آنها خاصیت سمی قوی دارد که به
هموگلوبین متصل شده و به ویژه در کودکان، کشنده خواهد بود.
وی
همچنین در مورد میوههای خشک موجود در بازار توضیح داد: در شبی که میوههای آبدار، مقوی و مغذی نظیر انار، هندوانه، خرمالو، مرکبات و ازگیل تازه
را میتوان خورد، چرا باید سراغ انواع خشک شده رفت که ویتامینهای کمتری
دارند و شیوههای خشک کردن نیز بر سلامت آنها تاثیرات متفاوتی را میگذارد؟
به
گفته دکتر مظهری، در گذشته زنان خانه دار با تکنیکهای خود این میوهها را
خشک میکردند که اثرات مضر مواد نگهدارنده را نداشتند. این میوهها حاوی
مینرالها و مواد معدنی خوبی بودند. ولی امروزه تکنولوژی این میوهها را با
رنگهای مصنوعی بزک میکنند و گاهی به آنها شکر نیز اضافه میکنند. در
صورت مصرف بیش از حد این میوهها امکان بروز تصلب شرائین و از بین رفتن
حالت کش سانی رگها میشود. این حالت فشار خون بالا را ایجاد میکند که جزو
بیماریهای مرگ آفرین و تخریب کننده کلیه، کور کننده چشم، و منجر شونده به
حمله قلبی و سکته مغزی است.
این متخصص تغذیه و
رژیم درمانی در پایان تاکید کرد: اگر ما به سه اصل طلائی تغذیه یعنی تعادل،
تناسب و تنوع دقت کنیم، هیچ وقت در معرض سوء تغذیه قرار نمیگیریم. سوء
تغذیه به دو فراینده پرخوری و کم خوری و عدم تعادل در مصرف مواد مغذی اعم
از درشت مغذیها و ریز مغذیها اطلاق میشود.